Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Random tips, tricks etc for you!

Καλησπέρα κορίτσια μου! Ολα καλα?
Ειμαι πολυ χαρούμενη γιατι μου εχετε δειξει
ποσο πολυ αγαπατε το συγκεκριμένο κυριακάτικο post 
και σας ευχαριστω μεσα απο την καρδιά μου γιαυτο!
Σημερα θα συνεχισουμε να μιλάμε για τις ευεργετικές ιδιότητες
των τροφίμων και συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τον
βασιλικό πολτό και το μέλι!
Για πάμε να ξεκινήσουμε!!!!!

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

 Ο βασιλικός πολτός είναι μία εξαιρετικά θρεπτική oυσία, λευκή στο χρώμα, κρεμώδης, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση η οποία εκκρίνεται από τους αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.
Η ονομασία “βασιλικός πολτός” δόθηκε το 1788 από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και προέρχεται από το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Αυτός και μόνο ο λόγος είναι που οι βασίλισσες έχουν περίπου 42% μεγαλύτερο μέγεθος και ζουν 40-50 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις μέλισσες, παράγοντας έτσι περισσότερα από 2.500 αυγά καθημερινά που αντιστοιχούν σε μέγεθος μεγαλύτερο από 2,5 φορές του όγκου τους.

ΣΥΝΘΕΣΗ

Η χημική σύσταση του βασιλικού πολτού δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως, καθώς έχει αναλυθεί το 97% των συστατικών του, αλλά παραμένει άγνωστο το 3%. Ο βασιλικός πολτός περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, ένζυμα. Συγκεκριμένα, περιέχει νερό σε ποσοστό 67% , πρωτεΐνες και αμινοξέα σε ποσοστό 12,5% , 11% απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και 5% λιπαρά οξέα. Επίσης περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αντιβακτηριακά και αντιβιοτικά στοιχεία και ίχνη βιταμίνης C. Δεν περιέχει καμιά από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Επίσης περιέχει και μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών. Έχουν βρεθεί ίχνη τεστοστερόνης αλλά η ποσότητά τους είναι αμελητέα, σε σχέση με την ημερήσια παραγωγή τεστστερόνης ενός άνδρα.

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Η χρήση του βασιλικού πολτού ενδείκνυται  για την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Προκαλεί μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές.
Έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει θετική δράση στο κολλαγόνο. Η δράση του αυτή ίσως να οφείλεται  στην παρουσία της προλίνης, ενός αμινοξέος  που συνδέεται με τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα οποία αποτελούν σημαντικά συστατικά του συνδετικού ιστού. Επίσης ευεργετικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν τόσο στην οστεοπόρωση όσο και στην σκληροδερμία, ασθένεια του συνδετικού ιστού, η οποία προσβάλει το δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις. Με τη χρήση του βασιλικού πολτού σημειώθηκε  μείωση των πόνων των αρθρώσεων και βελτίωση της ελαστικότητα του δέρματος.
Άτομα που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα μικρότερα από ένα φυσιολογικό όριο. Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Σε πειράματα που έγιναν στην Ιαπωνία σε ποντίκια και ανακοινώθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Μελισσοκομίας της Nagoya (1985), παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός είναι αποτελεσματικός εναντίον των όγκων που αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, αλλά όχι εναντίον όγκων καλπάζουσας μορφής (πχ. λευχαιμία). Επίσης, διεγείρει την παραγωγή της ανοσογλοβουλίνης από τα λεμφοκύτταρα και αυξάνει τα IgM και IgG σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Εκτός από το σακχαρώδη διαβήτη, τον καρκίνο και τα μυϊκά και αρθριτικά προβλήματα που προαναφέρθηκαν, ο βασιλικός πολτός έχει πολλές ακόμα θεραπευτικές ιδιότητες μερικές από τις οποίες είναι:
  • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
  • κατά της δυσκοιλιότητας
  • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
  • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση 
  • κατά της κόπωσης
  • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
  • κατά της ασθένειας του Parkinson και του Alzheimer
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
  • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει- μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
  • προστατεύει το ήπαρ

ΜΕΛΙ

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Θυμαρίσιο μέλι: Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Μέλι πορτοκαλιάς: Έχει καλλυντικές ιδιότητες, είναι αγχολυτικό και καταπραϋντικό.
Μέλι φλαμουριάς: Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
Μέλι καστανιάs:  Αντιμετωπίζει γαστρεντερικές διαταραχές.
Μέλι πεύκου: Καταπολεμά τις παθήσεις του λαιμού.
Μέλι ελατου: Κάνει καλό στο στομάχι και στο έντερο.
Ρεικόμελο: Βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.
 Μέλι ηλίανθου:

Είναι μέλι  ανοιχτόχρωμο. Καλή πηγή πολυφαινολών.


 ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το μέλι είναι μία από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αφού περιλαμβάνει περισσότερες από 70 διαφορετικές ουσίες, απαραίτητες για όλα τα στάδια της ζωής.
Το μέλι αποτελείται από:
  • νερό, που περιέχεται στο νέκταρ, που μαζεύουν οι μέλισσες (16%)
  • φυσικά ζάχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη (80,79%)
  • οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία, όπως μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο(1%)
  • άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες (2,21%) 
 Θρεπτική αξία
Για να παράγουν οι μέλισσες ένα κιλό μέλι πηγαίνουν σε 17.000.000 λουλούδια και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την κυψέλη τους.
Για να καταλάβει κανείς πόσες πολυάριθμες και πλούσιες βιταμίνες και άλλα άγνωστα ωφέλιμα στοιχεία περιέχονται σε 1 κιλό μέλι, αρκεί να σκεφτεί ότι η ενέργεια που προσφέρει 1 κιλό μέλι ισοδυναμεί με:
  • 60 φρέσκα αυγά
  • 3 κιλά κρέας
  • 2 1/2 κιλά γάλα
  • 3 κιλά ψάρια
  • 5 κιλά χυμό πορτοκαλιών

 ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ


  Αντιβακτηριακή δράση: το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσειςτερηδόνας.
Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.
Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.
Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.
Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου.
Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.
Νεφρά: το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.
Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ,ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.                                                                                        

ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Για το μπάνιο σας
Προσθέστε 1/4 της κούπας μέλι στο νερό της μπανιέρας σας, και δείτε τη διαφορά του δέρματός σας. Εκτός του ότι θα παίρνει ένα απαλό φυσικό άρωμα, θα γίνει λείο και δροσερό χωρίς την “αγριάδα” που συνήθως προξενούν τα διάφορα σαπούνια
 Για ενυδατική μάσκα προσώπου (moisturizer)
Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας μέλι με δύο κουταλάκια γλυκού γάλα (ατόφιο). Απλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και λαιμό, με ένα απαλό κυκλικό μασάζ. Αφήστε το 10 λεπτά της ώρας και μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.
Για λοσιόν δέρματος
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, ένα κουταλάκι λάδι (σπορέλαιο), και 1/4 του κουταλιού χυμό λεμονιού. Απλώστε το μείγμα στα χέρια, αγκώνες και οπουδήποτε άλλου νοιώθετε το δέρμα σας στεγνό, με το μείγμα αυτό. Αφήστε το 10 λεπτά και ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.
Μάσκα για σύσφιξη του δέρματος
1 κουτάλι της σούπας μέλι, ασπράδι από ένα ωμό αυγό, ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη (θα την βρείτε σε όλα τα φαρμακεία, glycerine) και ανακατεύοντάς τα προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρις ότου το μείγμα γίνει είδος κρέμας. Απλώστε την στο πρόσωπο και λαιμό, αφήστε την επί 10 λεπτά και ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι κανένα από τα παρασκευάσματα αυτά, δεν περιέχει συντηρητικά χημικά, γι’ αυτό κατά προτίμηση να παρασκευάζονται φρέσκα ή αν περισσέψουν να κρατούνται στο ψυγείο, μέχρις ότου ξανά χρησιμοποιηθούν (όχι αργότερα από 2 μέρες). 

Αυτά απο μένα ομορφουλες! Ελπίζω
να σας αρεσει και αυτο το post οπως τα προηγούμενα!!!
Γράψτε μου στα σχόλια τι σας αρεσει και τι οχι
καθως και ιδέες για επόμενα post! 
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ!!!
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου